top of page
Keresés

Szeretnéd bőröd finomságát, szépségét és egészségét minél tovább megőrizni? Óvd egész évben!

Frissítve: 2022. dec. 4.

Tízből nyolc ráncot az arcodon a UV-sugárzás okoz - ezért nélkülözhetetlen a fényvédelem a legjobb természetes fényvédők segítségével, különösen a tavaszi hónapokban.
Nem csak nyáron számít a fényvédelem!

Sokan nem gondolnak rá, de miután a téli hónapok megviselik bőrt, érzékenyebbé, sérülékenyebbé, védtelenebbé válik. Emiatt fel kell készíteni a tavaszi hónapokra, hiszen hiába kisebb még ilyenkor a nap ereje, a tavaszi napsugárzás tartalmazza a legtöbb káros ibolyántúli sugarat, márpedig tudjuk, hogy a ráncok kialakulásának 80 százalékáért az UV-sugárzás a felelős. A bőröd felkészítése részben a tavaszi bőrápolás alaplépéseivel, részben a bőrtípusnak megfelelő fényvédő kozmetikumok használatával történik.


Tavasszal ügyelni kell a foltosodásra, szeplősödésre, a különböző hiperpigmentációkra.


Az őszi-téli időszakban a bőrön megjelenő foltokat igyekszünk koptatni gyümölcssavas kezelésekkel. Tavasszal pedig a fénytől kell óvnunk, hogy ne alakuljanak ki újra a pigmentfoltok. Ezért is lényeges, hogy aki szeplőre, májfoltra hajlamos, illetve akinek érzékeny, rosaceás a bőre az fokozottan figyeljen a célzott fényvédelemre, de mindenki más is kezdje meg a tavaszi védelmet. Ha ugyanis fokozatosan felkészítjük a bőrünket, akkor nyárra, amikor már intenzívebb a napfény, a bőrünk is sokkal jobban fogja befogadni az UV-sugarakat és egységesen szép színt kap.”


Hogyan válaszd ki a számodra legjobb fényvédőt?

A számodra legmegfelelőbb napozót több szempont alapján is ki tudod választani. Hogy mi mindenre érdemes odafigyelni a döntés során, az a következő kérdéseket megválaszolva derül ki:

  • Mennyire világos, érzékeny a bőr, leégésre hajlamos-e?

  • Mennyire érett a bőr, szeretnéd-e, hogy a termék anti ageing hatást is biztosítson?

  • Minden napos használatra kell-e a termék, vagy kimondottan napozáshoz, strandoláshoz? Fontos-e a vízállóság?

  • Sportoláshoz használnád-e a terméket?

  • Milyen textúrát szeretnél elviselni a bőrödön?


Akik nem hajlamosak a leégésre, sötétebb bőrszínnel rendelkeznek, bátran használhatják a Vagheggi alacsonyabb számú SPF termékeit.

Ha szeretnél egyenletes, szép, barna bőrt, használj barnulást elősegítő termékeket. Alkalmazásuk során a bőr puha, egységes színű és hidratált lesz. Különleges hatóanyaguk a kóladió, ami serkenti a melanin termelését, így felgyorsítja a barnulási folyamatot.

Ha nem kimondottan napozáshoz keresel fényvédőt, akkor mindennapos használatra az Emozioni+ városi antistressz cseppecskéjét javasoljuk, ami nyugtatja és hidratálja a bőrt. Ideális irodában dolgozók számára is, mert a kék fény ellen is véd, és megóv az ablaküvegen átjutó UV sugarakkal szemben is.


Milyen értéket érdemes ellenőrizni a terméken?

A fényvédőkrém flakonjain található SPF érték (sun protective factor) azt mutatja meg, hogy a termék mennyi ideig nyújt védelmet az UVB sugarak ellen. Ha például 10 perc alatt égsz le a napon, az SPF 15 fényvédőkrém használatával 15-ször annyi idő alatt, vagyis kb. 150 perc alatt ég csak meg a bőröd. (Azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy ez becsült érték, ami több tényezőtől is függ.)

Az uniós szabályozásnak megfelelően az UVA védelemnek legalább egyenlőnek vagy 1/3-dal többnek kell lenni mint az UVB védelemnek, ezt a szimbólumot meg kell jelentetni a csomagoláson.

Miért ilyen fontos a bőr védelme?

Bőrünk nem csupán esztétikai funkciót lát el, lényeges feladatai vannak. Súlyunktól, magasságunktól függően ugyanis körülbelül 1,5-2 négyzetméternyi bőr borítja a testünket. Bőrünk felszíne alatt eddig egy egész kiterjedt rendszer hálózza be és védelmezi a szervezetünket.

Bőrünknek a teljes testünket kell megóvnia a betegségektől, a fizikai, kémiai, biológiai ártalmaktól, így tehát az egyik legfontosabb immunszervünk. Sérülései és problémái az egész szervezetünkre hatást gyakorolhatnak, ezért is kell gondosan ügyelnünk rá.

A bőr korai öregedésében számos tényező játszik szerepet a stressztől a dohányzáson át az öröklött tulajdonságokon át, és ezek egyike a napfény. Bár a napfény életünk alapvető feltétele, az sem jó, ha túlságosan nagy mennyiséget kapunk belőle mindenféle védelem nélkül. A napfényben található UVA és UVB sugárzás hosszú távon is hatással van bőrünkre, a hatások összeadódnak és visszafordíthatatlan károsodást indíthatnak el.

A barnulásért és a D-vitamin termelésért felelős UVB-sugarak nagy része felhős időben is eléri a bőrfelületet, könnyen leégést okozhat, a felhám összes rétegében szabadgyököket termel, és a bőrsejtek DNS-károsodásért is felelős.

A legnagyobb hullámhosszú UVA-sugarak folyamatosan jelen vannak, akadálytalanul átjutnak a felhőkön, de még az ablaküvegen is. Leégést nem okoznak, de mivel az alsóbb bőrrétegekbe (az irhába) is behatolnak, ezért a bőr hosszabb távú károsodásában játszanak nagy szerepet.10 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page